Otrokove pravice
   

Ob Tednu otroka varuhinja tudi o svetu v katerem želimo živetiVaruhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je v petek, 30. 9. 2016, ob bližajočem se Tednu otroka sodelovala na uvodnem dogodku Zveze prijateljev Mladine Slovenije v Atriju stare pošte v Ljubljani, na katerem so med drugim predsatvili tudi poslanico ob tednu otroka. Med drugim je izrazila nekaj misli o motu letošnjega tedna Svet, v katerem želim živeti.

"Razmišljati o svetu, v katerem bi radi živeli, je lahko tudi sanjska podoba prihodnosti naših otrok. Kljub vsemu jo je dovoljeno imeti, še zlasti v uvodu tedna otroka 2016.

Če o naslovu razmišljam kot varuhinja človekovih pravic, seveda tudi otrokovih, je zame pomembno, da jim jih družba in država priznavata.

Želim, da bi živeli v svetu brez nasilja, zato z vso gorečnostjo podpiram prepoved telesnega kaznovanja otrok,ki pa ne pomeni permisivne vzgoje, pač pa tako s pozitivnimi zgledi starejših, usmerjeno k odgovornosti, pozitivni samopodobi, učenju in skrbi za vsa živa bitja.

Želim takšen svet, da bi otroci še našli pot med vrstnike brez sodobnih tehnologij, da bi še negovali medosebne odnose in se veščili v njih. Želim, da bi jim odrasli prepustili svet, v katerem nanje ne bi na vsakem koraku prežele nevarnosti, svet, v katerem bi odrasli zlahka našli čas zanje.

Želim svet, v katerem ne bi razpravljali o tem, koliko lačnih imamo v Sloveniji, v katerem ne bi zbirali denarja za otroke, da lahko ti sploh prvič vidijo morje.

Želim svet, v katerem bodo otroci in mladi kot odrasli živeli v zdravem okolju, skrbeli zanj, za svoje bližnje in za vsa bitja. Želim svet, v katerem bodo otroci kot odrasli našli zaposlitev, bili poštno plačani za svoje delo in lahko načrtovali svojo prihodnost.

Pokažimo otrokom, da nam je mar zanje, da spoštujemo različna stališča in pestrost ljudi, da znamo biti strpni in ponosa ne izgubljamo, če drugim priznavamo pravice, ki jih želimo  zase.

Le tako bo svet, ki jih čaka, svetal in srečen in to ne le na risbah, ki jih otroci tako radi rišejo; s soncem na nebu.

Začnimo danes."< Nazaj
© 2010 - Varuh človekih pravic Republike Slovenije | Pogoji uporabe