Otrokove pravice
   

Prizadevanja Varuha za pravice otrok

20.11.2013

Varuh človekovih pravic RS ob svetovnem dnevu otrok naredil površni prelet aktivnosti, ki jih je vsa ta leta izvajal z namenom varovanja pravic otrok.

Svetovni dan otrok obeležujemo 20. novembra v spomin na 20. november 1959, ko je Generalna skupščina Združenih narodov sprejela deklaracije o otrokovih pravicah, ter na 20. november 1989, ko je sprejela konvencijo o otrokovih pravicah.

Varuh človekovih pravic RS je prav z namenom poglobljenega varovanja pravic otrok že leta 2003 ustanovil posebno skupino, ki se ukvarja s pravicami otrok. Poleg reševanja konkretnih stisk otrok je izvedel tudi številne akcije, projekte in srečanja za ozaveščanje o pravicah otrok, saj je ugotavljal, da je praksa na tem področju šibka.

Z leti se je občutljivost javnosti za pravice otrok povečala, tudi zavedanje o njih je večje, ugotavljamo pri Varuhu.

Da bi bil dostop do informacij o pravicah otrok lažji, smo leta 2010 pri Varuhu oblikovali spletno stran, ki je namenjena prav pravicam otrok in mladostnikov www.pravice-otrok.si.

Varuh od leta 2007 koordinira tudi projekt Zagovornik - glas otroka.

Nekaj informacij o prizadevanjih na področju pravic otrok:

 

PRIMERI IZ PODROČJA VAROVANJA PRAVIC OTROK

Varstvo otrokovih pravic - primeriPUBLIKACIJE IZ PODROČJA VARSTVA PRAVIC OTROK:

 

PROJEKTI:

 

Več projektov lahko najdete tukaj in tukaj


Številne informacije o delu Varuha na področju varovanja pravic otrok lahko najdete še z nadaljnim z brskanjem po spletni strani www.varuh-rs.si, nekoliko bolj zgoščeno pa na www.pravice-otrok.si ,< Nazaj
© 2010 - Varuh človekih pravic Republike Slovenije | Pogoji uporabe